måndag 26 maj 2014

Jag känner mig äcklad och smutsig

Den här dagen har varit vedervärdig. Gråtig och dyster på alla sätt och vis så jag har bestämt att jag fick en dag att sörja och i morgon är det dags att rycka upp sig, kämpa och käfta emot.

För 70 år sedan befriades Auschwitz, soldaterna som var med vittnade om vandrande skelett och högar med lik. De överlevande om än vidrigare saker. Sjuka experiment och industriell avlivning av människor vars enda brott var att de var judar, romer och homosexuella.

Idag har vi i flera länder öppet nazistiska partier. Franska Front Nationals grundare uttryckte för ett tag sedan att förintelsen inte var något annat än en "historisk bagatell". Detta parti blev Frankrikes största. I ett land som för 70 år sedan kämpade emot och ockuperades av nazisterna. 

Och vi tror att det inte är så farligt att rösta på SD. Vi låtsas som om det sluttande planet inte finns. Svenskarnas Parti, öppet nazistiska, säger uttryckligen att det blivit lättare att vara nationalist och rasist sedan SD kom in i riksdagen. Jimmie Åkesson hyllar Front National som ett "fräscht och modernt" parti.

Visa mig dina vänner och jag ska säga dig vem du är.

I Mein Kampf skriver Hitler, medan han ännu sitter i fängelse, innan han kommer till makten, om hur han ser judarna som ett hot mot Tyskland och dess kultur.

Exakt samma retorik, ibland med kusligt lika formuleringar, använder SD men nu om muslimer. Richard Jomshof, en av SD's grundare, kallar "muslimerna för det största hotet mot vårt land".

Folk var inte rädda för Hitler, de tog inte hans svammel i Mein Kampf på allvar. På bara ett par år gick han från fantasier och drömmar till fullskalig utrotning.

VI ÄR PÅ ETT SLUTTANDE PLAN!

Tänk om alla de som okritiskt köper SDs retorik kunde ifrågasätta deras budskap lika kritiskt som man ifrågasätter de rumänska tiggarna.

-Är det rimligt att tro att människor som flytt från krig, diktatur, våld och förtryck vill komma hit och ta över vårt land för att införa krig, diktatur, våld och förtryck?

Kanske inte. 

-Är det rimligt att tro att ALLA muslimer är som Usama bin Laden eller Boko Haram och vill döda alla västerlänningar och förtrycka sina kvinnor?

-Ja, ungefär lika rimligt som att ALLA kristna är som Jesuiterna, Opus Dei, Livets ord eller Maranata. Det vill säga förmodligen inte.

Snälla, gå inte på enkla budskap som sprids i tveksamma Facebooktrådar. Kolla källan, ifrågasätt, sök vidare. 

Det är bara 70 år sedan, vi lovade att aldrig glömma!3 kommentarer:

Bencio sa...

Lika helhjärtat som jag stödjer andemeningen i texten (och det kan inte understrykas nog mycket), lika förfärad blir jag över att du så slentrianmässigt liknar Opus Dei, Livets Ord och Jesuiterna (?!) vid Boko Haram och Usama Bin Laden. (Maranata vet jag inget om)
Berätta gärna mer om hur du kom fram till att jesuiter och Opus Dei mördar barn, kidnappar skolflickor, bombar ihjäl människor & cet.
Det låter som du använder sagor och skrönor värre än Fältskärns berättelser och Dan Browns alster. Jag är verkligen intresserad av att få veta vad du tror jesuiterna är för några och vad du tror de sysslar med egentligen.

Med vänlig hälsning,
Niclas Dahlström,
katolik och god vän med flera jesuiter

Vickan-Pickan sa...

Hej,
Tack för ditt svar. Nej,j det var säkert en jättedum parallell som gav uttryck för lika mycket okunnighet hos mig som hos dem jag kritiserar. Min poäng var inte att de gör samma saker som de muslimska exemplen utan bara att de också är relativt små grupper av en väldigt stor grupp och att det vore korkat att tro att man vet hur ALLA kristna är på grundval av vad man tror sig veta om en liten grupp. Självklart borde jag uttryckt det tydligare.
Med vänliga hälsningar
Victoria

Manduzana stickar sa...

Bencio: Vickans poäng med att räkna upp olika kristna smågrupper var nog inte att dom är terrorister och mördare! Poängen var att många ser muslimer som terrorister för att en liten grupp är det. Och det är lika orimligt som att se alla kristna som valfri liten kristen grupp.

Heja Vickan! Jag känner mig också så matt efter valet.